SUCHÁ HORA: Originálny ručne vyrezávaný nábytok nemá v súčasnosti odbyt

19.08.2012 Tvrdošín

Suchá Hora 18. augusta (TASR) – Vítaným zdrojom obživy stolárskych majstrov z hornej Oravy bola v minulosti výroba ručne vyrezávaného dreveného nábytku s goralskými ornamentálnymi motívmi. Dvaja z mála jej pamätníkov žijú v nenápadnom rodinnom dome v Suchej Hore, ktorý ukrýva aj skvostné vzorky šikovnosti ich rúk.

Veľkokapacitnej výrobe sa nerozlučná dvojica stolárskych samoukov, otec a syn Ján a Boleslav Šuvadovci, venovala v niekdajšom okresnom priemyselnom podniku. "Vyrábali sme na zákazky celé zostavy s katalógovým označením slovenská alebo oravská izba. Dodnes zdobia obydlia či rekreačné chaty mnohých významných osobností a zámožnejších zákazníkov," skonštatoval 55-ročný Boleslav.

Jeho 82-ročný otec Ján vysvetlil, že po útlme priemyselnej výroby v neďalekej Čimhovej pokračovali v časovo náročnom vyrezávaní jednotlivých kusov nábytku a ďalších bytových doplnkov už iba doma. "Zostrojili sme si svoju vlastnú pílu a ďalšie potrebné strojové zariadenia, medzi ktorými nechýba ani kováčska dielňa. Väčšinu strojov, okrem iného aj dva traktory, sme nadobudli výmenou za kusy nášho nábytku," pochválil sa so šibalským úsmevom.

"Teraz už iba sem-tam na požiadanie oprášime dláta, aby sme vystrúhali nejakú kolísku, stolík či lampu. Väčší kus nábytku sme nevyrobili už pár rokov. Hlavnou príčinou je, že nemáme odbyt. Jeden obchodník, ktorý od nás pravidelne odoberal tovar, sa pobral na večnosť. Uvedomujeme si, že prácna ručná výroba je drahá. Aj v tom bude príčina, že sa potenciálni zákazníci neohlášajú," skonštatoval Boleslav Šuvada.

Otec ho doplnil, že drevený nábytok z dôkladne vysušeného kvalitného dreva z tvrdých smrekov z okolia Suchej Hory má svoje nesporné čaro. "S jeho cenou sa nedá príliš hýbať, lebo napríklad výroba väčšieho príborníka trvá dvom stolárom približne mesiac. Nábytok z drevotriesky je určite oveľa lacnejší, ale to porovnávame neporovnateľné. Roky pribúdajú, sily sa naopak strácajú, no keby sa objavil seriózny zákazník, na nejakú obývaciu izbu, kuchyňu či predsieň by sme si ešte trúfli," dodal Ján Šuvada.
 

Vyberte región